Undersköterskor välkomnar nya avtalet

Kommunal blåste av strejken på onsdagseftermiddagen när det nya avtalet med arbetsgivarna blev klart. Personal inom vård och omsorg prioriteras, men prioriteringarna får betalas av andra medlemmar i Kommunal.
– Vi har varit lågprioriterade länge så det är på tiden att de satsar på oss nu, säger Birgitta Olsson, undersköterska på Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Avtalet gäller från den 1 april i år till 31 mars nästa år. I år beräknas det kosta 3,95 procent i genomsnitt och 2,45 procent nästa år. I år får alla ett engångsbelopp på 1 000 kronor. Vårdpersonal inom hälso- och sjukvård, äldre- och handikappomsorg är prioriterade i förhandlingarna vilket ska ge dem en löneökning med fem procent på lönesumman. De övriga grupperna ska få lägst 2,6 procent. Vid nästa års löneöversyn prioriteras barnskötare, dagbarnvårdare och skötare inom landstingen med löneökningar på fem procent på lönesumman. De andra grupperna får då lägst två procent. – Vi kunde ha fått ett bättre avtal men vårdpersonalen är väl värd sin löneförhöjning, de har ett större ansvar, säger Dohlia Pavcevc, lokalvårdare på MAS som inte tillhör den prioriterade gruppen. Att höja de allra lägsta lönerna var ett krav som Kommunal prioriterade, men i avtalet har Kommunal inte helt nått sitt mål att få lägstalönerna höjda till 14 000 kronor i månaden. Istället höjs lägstalönen för 19-åringar till 13 000 i månaden från och med den 1 oktober i år. Från den 1 april nästa år höjs lägstalönen till 14 000 i månaden för den som har yrkesförberedande gymnasieutbildning och två års sammanhängande anställning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".