Arlöv

Förskola stänger efter fynd av resistenta bakterier

På måndagen stängdes två avdelningar på förskolan Virvelhuset i Arlöv sedan man hittat antibiotikaresistenta pneumokocker på ett barn.

Nu har prover tagits på alla barnen och de får inte komma tillbaka till dagis om svaren är positiva.

Rektorn, Inger Hjelmér, tror att det är fler barn som har bakterien.

- Det är många barn som har det. Det är först när man tar prover på barn med mycket infektioner, som man inte kommit till rätta med, som man kommer på det, säger Inger Hjelmér.

Pneumokockbakterien är allt annat än ovanlig hos barn i förskoleåldern. Bakterierna är egentligen inte farliga i sig, det är först när de blivit resistenta mot antibiotika som läget kan bli allvarligt.

Pneumokockerna kan bland annat leda till lunginflammation och hjärnhinneinflammation, och har bakterierna blivit resistenta är det svårt att få penicillinet att bita.

Där ligger Skåne sämre till än övriga landet, vi toppar statistiken när det gäller resistenta bakterier.

- Närheten till kontinenten och alltför stor frikostighet med penicillin till barnen är två möjliga förklaringar, säger smittskyddsläkare Håkan Ringberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista