Ett 50-tal personer ville visa sitt stöd för husockupanterna i Lund. Foto: Erik Rosendahl
Lund

Husockupanterna kvar tillsvidare

De personer som sedan förra lördagen ockuperar ett hus i Lund kommer att få bo kvar i huset tillsvidare. Det står klart efter ett första möte som hölls mellan Lunds kommun och husockupanterna på måndagskvällen.

I nio dagar har de bott i en grå funkisvilla i utkanten av Lund. Syftet är att protestera mot bostadsbristen och för vissa av dem att få tak över huvudet. När kommunen bjöd in till möte samlades ett femtiotal personer utanför för att stötta ockupanterna med sång och talkörer.

Kommunen, som äger huset, ville med mötet på måndagen inleda en dialog med ockupanterna. Trots att ockupanterna gör sig skyldiga till olovligt intrång, kan inte polisen agera om inte kommunen begär det. Det tänker inte Per Olov Järvegren som är chef för serviceförvaltningen göra än på ett tag.

– Situationen som vi beskriver den är obekväm, men inte akut. Vi hoppas att vi kan lösa det här på ett trevligt sätt, säger Per Olov Järvegren som hoppas på en snar lösning.  

På onsdag ska huset inspekteras så att det inte är farligt att vara i. Socialtjänsten har kopplats in för att lösa situationen för de av ockupanterna som helt saknar tak över huvudet. Men det irriterar en av husockupanterna.

– Många av oss i huset har varit och pratat med socialen utan att få hjälp. Därför gör vi det som socialen säger att de ska lösa, fast vi löser det på vårt eget sätt, säger husockupanten Trulsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista