Lund

Sponsrade träd sätts i jorden på lördag

På lördag planteras de första träd som Lundaborna donerat pengar till. Det har gått ganska bra att locka invånarna inne i Lund att donera pengar för trädplaneringen, men i Södra Sandby och Veberöd har hittills ingen velat hjälpa kommunen med finansieringen.

– Just här där vi står är det tänkt att plantera lindar, säger Per Blomberg, utvecklingssamordnare vid tekniska förvaltningen där han står vid Klosterkyrkan.  

Sammanlagt har kommunen efterlyst hjälp för att plantera ett sextiotal träd, bland annat turkiska ekar, äkta kastanjer, lindar och lönnträd på sex olika platser.  

Efter att en berlinerpoppel för en dryg månad sedan ramlade rakt över en bil vid Clemenstorget fick tekniska förvaltningen snabbt nya pengar för att på en gång kunna avverka de 50 sämsta träden. Men ett par tusen träd till ska ner, och pengarna räcker inte till den viktiga återplanteringen.  

– Träden är viktiga för att skapa en lummig miljö, de ger vindskydd och binder partiklar. Det är vackert med de gamla träden när de tillåts växa upp, säger Per Blomberg.  

Därför har kommunen nu för första gången försökt få hjälp av allmänheten att donera träd för 3 500 kronor styck. Inne i stan har både privatpersoner, mindre företag och en bank ställt upp, men ingen har visat intresse för att plantera i Södra Sandby och Veberöd.  

Astrid Lindblom är ute på hundpromenad vid Killebäcksängen i Södra Sandby, där kommunen vill ha hjälp med 20 nya träd. Hon hade kunnat tänka sig att hjälpa till men ser ett problem: 

– Det skulle jag visst kunna om jag hade väldigt gott om pengar, säger Astrid Lindblom. 

Tycker du att det är viktigt att man planterar nya träd? 

– Det tycker jag. Det behövs grönområden och träd och buskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".