Skåne

Danmark lockar svenska sjuksköterskor

En massflykt av sjuksköterskor kan vara på gång i Nordvästskåne.  Den senaste månaden har femtio svenska sjuksköterskor besökt sjukhus på Nordsjälland som är beredda att fastanställa dem.

Efter sjuksköterskestrejkerna i både Sverige och Danmark visade det sig att kollegerna i Danmark fick upp sin lön dubbelt mot de svenska. 

Skillnaden mellan månadslönen för sjuksköterskan på var sin sida av Öresund är nu uppe i tiotusen kronor.  Därtill kommer att svenska kronan har gått ner ännu mer i förhållande till den danska.

Just nu diskuterar sjukhusen på Nordsjälland möjligheter att slippa att för dyra pengar hyra in sjuksköterskor från de många uthyrningsfirmor som lever på personalbristen där. I fjor kostade den inhyrningen femtio miljoner kronor. 

Istället planerar sjukhusen att skapa en egen vikariepool.

Hur många som i slutändan tar anställning är förstås inte klart.  Men oron finns på svenska sidan där sjukhusen följer utvecklingen. 

Sjukhuschefen i Helsingborg, Lisbeth Cedervall, säjer att det ännu inte syns något i statistiken. Fram till och med september i fjor slutade 118 sköterskor i Helsingborg och under samma tid i år var det 116 stycken, ingen ökning ännu alltså.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista