Här letar man efter arsenik. Foto: Bosse Johansson.
Klippan

Klippanträdgårdar kan innehålla arsenik

Förberedelserna för att sanera den gamla läderfabriken i Klippan som stått övergiven i 20 år pågår för fullt. Både fabriken och området intill är förorenat av tungmetaller.

Bland annat görs en undersökning av hur stora föroreningarna är i de villaträdgårdar i närheten där man tidigare hittat spår av arsenik.

– Det är ett mindre område av villaträdgårdar väster om Läderfabriken och några allmänna områden, säger Anna Olofsson från konsultföretaget SWECO som ansvarar för provtagningarna.

Proverna tas på flera ställen i trädgårdarna ner till tre meters djup. Efter varje borrning tas ett prov direkt på plats för att kontrollera om det finns arsenikhalter i botten på provhålet som gör att man behöver borra djupare.

Det är ett trettiotal fastigheter som ska undersökas, och sen ska proverna analyseras noggrant för att se om jorden i trädgårdarna eventuellt behöver bytas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista