MALMÖ

Kvällsöppna vårdcentraler vill ha kameror

De kvällsöppna vårdcentralerna i Malmö vill ha kameraövervakning. Syftet är att öka tryggheten både för personal och patienter.

De kvällsöppna vårdcentralerna i Malmö vill ha kameraövervakning. Syftet är att öka tryggheten både för personal och patienter.

– Edens vårdcentral ligger i ett område som är kriminellt belastat. Vi ligger också lite undanskymt in på en gård, säger Eva Svensson, verksamhetschef på vårdcentralen Eden i Malmö.

Efter ett rånförsök i mars har personalen känt sig allt mer utsatt. En maskerad man hotade då receptionisten med pistol och försökte tvinga till sig kassan.

I sin ansökan till länsstyrlsen anger vårdcentralen rånförsöket som skäl till att få sätta upp kameror. För någon månad sedan skickade även Husie vårdcentral in en ansökan. Både Husie och Edens vårdcentral har öppet på kvällstid.

– Ja, kamerorna behövs när det är mörkt och lite svårare att ha uppsikt över de som kommer in på vårdcentralen, säger Eva Svensson.

Edens vårdcentral har ansökt om att få sätta upp två kameror, en vid slussen in till vårdcentralen och en vid receptionen. Från kameran vid slussen ska inga bilder spelas in, den ska bara användas för att övervaka ingången och kameran vid receptionen ska bara spela in om överfallslarmet aktiveras.

Eva Svensson säger att personalen är enbart positiv till kameror, och hon tror inte heller att patienterna upplever det kränkande att bli kameraövervakade.

– Jag hoppas att de som filmas också upplever det som en trygghet. Det är det som är syftet, säge Eva Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista