Utlovade pengar till hörselscreening uteblir

Region Skåne drar in utlovade pengar till hörselscreening för nyfödda. Det innebär att man inte heller i år kommer kunna upptäcka medfödd hörselnedsättning hos nyfödda.
- Vi blev besvikna inom hörselvården i Skåne när vi fick beskedet att vi inte får någon resursförstärkning, säger Konrad S Konradsson, överläkare vid Hörselvårdsavdelningen vid Universitetssjukhuset i Lund. Beslut för tre år sedan År 2000 beslutade Regionfullmäktige att man skulle satsa pengar för att kunna genomföra hörselscreening hos nyfödda barn. Skulle börjat i år På hörselvårdsavdelningen i Lund hoppades man på att kunna sätta i gång arbetet i år, men fick beskedet att Region Skåne nu inte tänker ge några resurser till screening hos nyfödda barn och att den förberedande processen ska läggas på is. Barnets utveckling lidande Det innebär att man inte kan upptäcka medfödd hörselnedsättning när barnen är nyfödda. - I Skåne upptäcker vi medfödd hörselnedsättning hos barn när de är två, tre år gamla, och när man upptäcker det så sent finns det risk för att barnets kommunikationsutveckling blir lidande och att deras kommunikation som vuxna inte blir lika bra som den hade blivit om man upptäckt nedsättningen när barnet är nyfött, säger Konrad S Konradsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".