Malmö

Miljardsatsning i Malmö på kvinnoidrott

En privat investering i miljardklassen ska göra Malmö till ett världsledande centrum för forskning, utveckling och utbildning kring kvinnoidrott.  Om ett par år börjar bygget av en 70 000 kvadratmeter stor anläggning i centrala Malmö.

Satsningen välkomnas av internationella idrotts- och fotbollsorganisationer.

– Som alla vet är fotbollen dominerad av manliga normer och utgångspunkter. Den här satsningen är tankeväckande, säger Susanne Erlandsson, vice ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Idag finns det 40 miljoner registrerade kvinnliga fotbollsspelare och damfotbollen växer med nio procent varje år, herrfotbollen växer med 0,7 procent. Anläggningen, som kommer heta The world village of women sports, blir det första i sitt slag som helt fokuserar på kvinnlig idrott. Träningsanläggning och arena, forsknings- och utbildningslokaler, studentbostäder, kontorslokaler och hotell.

Bakom miljardsatsningen står två företagare och entreprenörer, Dan Olofsson och Kent Widding Persson, som menar att satsningen lyfter en ryggsäck full av dåligt samvete från de internationella idrottsorganisationerna.

Internationella erfarenheter och kunskap om idrottsmedicin, rehabilitering, träningsmetoder och ledarutbildning samlas på ett ställe. Marika Domanski Lyfors, fotbollschef i Svenska Fotbollförbundet kallar satsningen historisk.

– Det här sker i Sverige och det ska vi vara stolta över, säger Marika Domanski Lyfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista