Lurade CSN på 3 miljoner

En man från Malmö har lyckats lura Centrala Studiestödsnämnen (CSN) i Lund på sammanlagt nära tre miljoner kronor i studiemedel.
Han har fått pengar genom att låta personer skenskriva sig på en högskola i Australien. Men CSN tycker själva att deras kontroller är tillräckliga. CSNs presschef Magnus Forss säger till P4 Radio Malmöhus att de ärenden som handlar om utlandsstudier fortfarande handläggs med hjälp av vanligt manuellt pappersarbete, till skillnad från nationella studier som expedieras automatiskt via elektroniska system. - Den manuella hanteringen kan göra att ärenden tar längre tid, men förr eller senare åker man fast om man gjort något fel, säger Magnus Forss. Det hela avslöjades när CSN tog stickprov på Tekniska institutet i Melbourne. Kontrollen visade att 30 personer, de flesta boende i Sjöbo kommun, hade lämnat falska intyg under 1998-2000. Ingen av dem hade satt sin fot på skolan. Enligt Skånska Dagbladet har dom misstänkta låntagarna berättat för polisen att allt ordnats genom den 31-årige huvudmannen. Han har skrivit in dom på utbildningen, ordnat intyg och studielån, och sen har man delat på pengarna. Dom 30 så kallade målvakterna har har åtal att vänta för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning. Låntagarna har fått återkrav från CSN, men har enligt polisen dålig betalningsförmåga. Den misstänkte 31-årige huvudmannen har häktats i sin frånvaro och polisen tror att han finns i Tyskland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".