Ystad

Nätbaserat medborgargarde mot pyroman oroar medieforskare

Namn och bild på den man som misstänks ligga bakom flera bränder i Ystad och Simrishamn är lätta att hitta på internet, trots att mannen varken är häktad eller dömd.

– Att ett helt samhälle säger sig veta vem som ligger bakom ett brott räcker inte för att diskutera frågan om allmänintresse, tycker Gunilla Jarlbro, professor i media- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet.

Både namn och bild på den så kallade gryningspyromanen cirkulerar på internet. Men den lokala tidningen i Ystad, Ystads Allehanda, har valt att inte publicera uppgifterna om vem mannen är.

Tidningen har fått många kommentarer för beslutet på sin hemsida. Det är framför allt personer som tycker att alla har rätt att få veta vem personen är för att kunna skydda sig som hör av sig.

– Vi tycker att det finns en hätsk stämning i kommentarena på webben. Det finns en risk att vi spär på den genom att gå ut med namn och bild, säger Martin Runol, nyhetschef på Ystad Allehanda.

Internet utgör bara en plattform för stämningar som alltid funnits i samhället, men som nu fått ett annat uttryckssätt, menar Gunilla Jarlbro.

– Hade inte internet funnits hade man kanske samlats med påkar på torget i Ystad och marscherat upp till tidningens redaktion och skällt istället eller stenat någon på kyrkbacken, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista