MALMÖ

Malmöföretag struntade i att betala in pension under föräldraledighet

På torsdagen ska Arbetsdomstolen avgöra om Malmöföretaget Stryker AB har gjort sig skyldig till brott mot jämställdhetslagen.

Företaget har stämts av Jämställdhetsombudsmannen, Jämo för att företaget struntat i att betalat in pensionspremie för en av sina anställda under hennes mammaledighet.

Kvinnan arbetar som produktspecialist och säljare på Malmöföretaget Stryker. Företaget säljer produkter och tjänster inom medicinteknik och ortopedi.

Under sin föräldraledighet förra sommaren upptäckte kvinnan att företaget hade slutat att betala in pensionspremier för henne till en tjänstepensionsförsäkring.

Kvinnan vände sig då till Jämo som granskade fallet och kom fram till att företaget missgynnat den föräldralediga kvinnan. Men företaget som inte har något kollektivavtal menar att pensionspremien bara ut när den anställde får lön från företaget och hänvisar till att pensionspremien inte heller betalas ut vid tjänstledighet.

Jämo tycker också att företaget brutit mot jämställdhetslagen för att man inte fyllde upp lönen till 90 procent när under graviditetens sju sista veckor fick havandeskapspenning från Försäkringskassan, enligt samma modell som företaget gör vid sjukskrivningar men företaget tycker inte att graviditet kan jämföras med sjukdom.

Jämo kräver att Stryker ska betala ett allmänt skadestånd på i första hand 80 000 kronor. Dessutom ska kvinnan kompenseras för den ekonomiska förlusten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista