Lund

Nya forskningspengar till Lunds universitet

Under de närmsta fyra åren kommer statens anslag för forskning vid Lunds universitet att öka med 18 procent. Mer pengar kan det bli om universitetet lyckas skaffa mycket pengar utifrån och få sin forskning publicerad utomlands.

– Räknar man ihop allt så är det en kraftig nivåhöjning, säger rektor Göran Bexell i Lund.

”Ett historiskt lyft för svensk forskning” - så lät det idag när regeringens forsknings- och innovationsproposition presenterades. Från och med nästa år och fyra år framåt kommer de statliga forskningsanslagen att öka med fem miljarder kronor. Men fördelningssystemet görs om.

Alla får ett minimibelopp per student, men resten av pengarna ska lärosätena konkurrera om. Kvaliteten kommer att mätas utifrån hur mycket pengar man lyckas ragga utifrån och hur mycket forskning som publiceras och citeras internationellt.

Samtidigt avsätts 1,8 miljarder kronor till strategiska forskningsområden med stor betydelse för samhället. Det handlar om främst medicin-, teknik- och klimatforskning.

Till exempel diabetes- och klimatforskning är två utpekade områden där Lund ligger i framkant och kan kamma hem extrapengar. Ytterligare ett strategiskt område är Mellanösternforskning, som regeringen vill satsa på.

Annars var det klent med satsningar på humaniora och samhällsvetenskap.

– Vi känner att det är ett visst bekymmer. Det speglar att näringslivets behov ligger inom teknikområdet, säger Peter Honeth, statssekreterare för högre utbildning och forskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista