SKÅNE

Vårdval ska minska trycket på jourläkarcentraler

Den höga belastningen på jourläkarcentralen på Ahlmansgatan i Malmö väntas minska, när Hälsoval Skåne införs i maj nästa år.

Regionen räknar med att reformen kommer att leda till att fler vårdcentraler har kvällsöppet eftersom vårdcentralernas ansvar för patienterna då gäller dygnet runt.

– Det betyder att vårdenheten kommer att få betala för de patientbesök som patienten väljer att göra på andra ställen, till exempel på en jourläkarcentral, säger Anne-Marie Scholander, strateg i Region Skånes koncernledning.

Med Hälsoval Skåne får skåningarna fritt välja vårdcentral, offentlig eller privat. Vårdenheten får betalt efter hur många patienter som väljer den. På så vis tvingar man vårcentralerna att dels locka till sig många patienter och dels hålla dem kvar. Därför kommer öppettiderna att vara en viktigt fråga från och med maj nästa år då reformen träder i kraft.

– Alla kommer göra allt vad de kan för att patienterna bara ska gå till den egna enheten, säger Ingemar Götestrand, områdeschef för primärvården i sydvästra Skåne.

Han tror att det kommer bli olika lösningar och att jourverksamheten kommer att minska.

I ett framtida scenario räknar Region Skåne med att antalet besök på den kvälls- och helgöppna jourläkarcentralen halveras från 50 000 till 25 000 per år.

Idag är belastningen så stor vissa kvällar att folk köar långt ut på gatan. För att möta det här har två vårdcentraler i Malmö börjat ha kvällsöppet, och betydligt fler är på gång.

Enligt strategen Anne-Marie Scholander är det Hälsoval Skåne som gör att patienternas makt ökar kraven på tillgänglighet.

– Patienterna bär på pengarna, dit de går dit kommer också pengarna att gå, säger Anne-Marie Scholander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista