Landskrona

Skolinspektionen vill stoppa drogtester i skolan

Skolinspektionen kritiserar Landskrona kommuns försök med frivilliga drogtester för grundskoleelever och kräver att testerna ska upphöra.

Försöken startade under höstterminen i klass åtta och nio på Sandåkerskolan i Häljarp.

Frida Ericmats Rutgersson vid skolinspektionen säger att drogtesterna strider mot skollagen och att det inte går att garantera att eleverna verkligen upplever dem som frivilliga.

– Vi kan inte se att man kan vara säker på att man får elevens reella samtycke, beroende på deras beroendeställning till personalen, säger juristen Frida Ericmats Rutgersson vid skolinspektionen.

Landskrona kommun är först i landet med att införa frivilliga drogtester i grundskolan. Sandåkersskolan ska ses som ett första försök i ett projekt som man har ambitionen sen ska spridas till resten av skolorna i landskrona.

Kommunen ser drogtesterna som en viktig del i sitt förebyggande arbete mot narkotikamissbruk. Men skolinspektionen anser att det förebyggande arbetet ska bedrivas på ett annat sätt med till exempel experter som kommer till skolan och berättar om narkotika och svara på frågor. Drogtesterna vill man ha bort direkt.

- Det är spekulationer och löst tyckande, säger kommunalrådet Torkild Strandberg (fp) i Landskrona.

Han säger att på Sandåkerskolan där försöket genomförs har bara drygt hälften av eleverna tackat ja. Han menar att det visar att det verkligen rör sig om ett frivilligt försök där eleverna inte känner påtryckningar att delta.

Torkild Strandberg anser också att drogtesterna är ett viktigt inslag i att stärka unga människor i att säga nej till narkotika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista