Malmö

Spårvagnar blir Malmös räddning

Spårvagnar eller annan spårbunden trafik är framtiden för Malmö. Den slutsatsen är alla Malmös politiska partier överens om.

– Malmö växer mycket. Det nuvarande bussbaserade systemet är redan sitt kapacitetstak. Vi måste ta nästa steg, och det handlar om spårvagnar, säger kommunalrådet Anders Rubin (s), ordförande för styrgruppen för framtidens kollektivtrafik i Malmö.

Det är framför allt några stråk som är väldigt högt belastade, där busstrafiken måste ersättas med spårvagnar. Med utgångspunkt från centrum är det ut mot Rosengård, Lindängen, Hyllie och så ut mot Västra Hamnen och Östervärn. 

Framåt 2020 tror Anders Rubin att spårvagnarna blir verklighet, men flera andra partier vill komma igång med de första sträckorna tidigare. Spårvagnstrafiken ska knytas ihop med citytunneln och kontinentalbanan, och kompletteras med eldrivna bussar. Men för att klara kollektivtrafiken fram tills spårvagnarnas ankomst måste busstrafiken utvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista