Lund

Tetra Pak tappar stort i Kina

Efter avslöjandena i Kina om att melamin tillsattas i mjölk har mjölkförsäljningen i Kina rasat. Det har också drabbat förpackningsföretaget Tetra Pak som har mejeriindustrin som sin största kund på den kinesiska marknaden. Men än så länge vill Tetra Pak inte säga hur mycket försäljningen har minskat.

- Redan efter någon vecka såg vi att våra kunder drog ner produktionen, säger Göran Harrysson, vd för Tetra Pak.

Kina är Tetra Paks största marknad. Av de 130 miljarder förpackningar som företaget sålde förra året, såldes 18 procent i Kina. Där har företaget idag tre fabriker som gör förpackningsmaterial. Nästa år invigs en fjärde i Hohhot i Inre Mongoliet. Än så länge vill Tetra Pak inte lämna ut några siffror på hur mycket försäljningen har minskat - men konstaterar att nedgången i mjölkkonsumtionen i Kina är dramatisk. Om nedgången blir långvarig tvingas Tetra Pak ändra inriktning på produktionen i sina kinesiska fabriker.

- Vi har gott hopp om att det kommer att trots allt gå att hantera. Vi har möjlighet att producera material för andra marknader i de fabriker vi har i Kina. Det är naturligtvis det första steget vi i så fall måste ta, säger Göran Harrysson.

anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".