Skåne

Sjukhuschefer slutar efter sparkrav

Två chefer på universitetssjukhuset i Lund säger upp sig i protest mot besparingskraven på sjukhuset. Det är cheferna för akutkliniken och hematologin som anser att besparingarna är orimliga.

Akutkliniken har krav på sig att spara drygt 20 miljoner kronor nästa år. 

– Jag vill inte medverka till att vi får ytterligare förlängda väntetider, mera överbeläggningar och ytterligare försämrad arbetsmiljö för medarbetarna, säger verksamhetschefen Bosse Erwander, som nu lämnar sitt jobb. 

Antalet patienter som söker till akuten i Lund har ökat kraftigt, och Bosse Erwander anser att patientsäkerheten hotas av de stora besparingarna. Även verksamhetschefen för hematologin väljer att sluta. 

Sammanlagt ska universitetssjukhuset i Lund spara 136 miljoner kronor. Bosse Erwander säger att han förstår att sjukhuset måste spara men ogillar sjukhuschefen Bent Christensens sätt att göra det på. 

– Min uppfattning är att han borde ha arbetat tillsammans med sin ledningsgrupp, och att man hade utarbetat besparingsplaner, där alla enheter på sjukhuset skulle ha deltagit, säger han. 

Sjukhuschefen Bent Christensen vill inte kommentera kritiken, eftersom han anser att det rör personalärenden. Han säger däremot att regionledningens krav på besparingar aldrig någonsin tidigare varit större, och att man måste anpassa verksamheten. Men Bosse Erwander anser att besparingarna är för kortsiktiga. 

– Jag tror att en förutsättning för att kunna genomföra besparingar på ett kontrollerat sätt är att man har en välfungerande akutsjukvård. Annars kommer akutpatienterna hela tiden att störa den övriga verksamheten, säger han. 

petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista