Äldreboende utan fasta toaletter

Vårdtagare på Granlidens äldreboende i Arlöv tvingas fortfarande att uträtta sina behov i duschen på en rullande toalettstol.
Arbetsmiljöinspektionen dömde för två år sedan ut de toaletter som fanns inne på rummen och de mobila toaletterna skulle bli en tillfällig lösning. En lösning som nu varat under två år. - Det är inte acceptabelt. Vi rullar in pensionärerna till duschen på en toalettstol med hjul. Där uträttar de sina behov i en potta som skjuts in under sitsen, säger Birgitta Fröberg, undersköterska och skyddsombud på Granliden. Dömdes ut för två år sedan Toaletterna hos 14 pensionärer på Granliden dömdes ut 2001 av Arbetsmiljöinspektionen för att de är för små och smala, och personalen får inte arbeta där. I stället rullas nu alltså de äldre genom korridoren från sina rum, till duschrummet, på en toalettstol med hjul. Slitsamt och kränkande Birgitta Fröberg menar att detta innebär mycket tungt arbete för personalen eftersom det sliter hårt på axlar och knän att köra pensionärerna långt i de rullande toalettstoalrna. Dessutom menar hon att det är kränkande för de äldre - I bland hinner pensionärerna inte till toaletten och då får vi lägga en handuk över och sedan köra dem genom samlingsrummet och korridoren till duschen, och det är direkt kränkande, säger Birgitta Fröberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".