Skåne

Fiasko för försök med anonyma ansökningshandlingar

Länsstyrelsen försök med anonyma jobbansökningar i Skåne har inte gjort att myndigheten anställt fler personer med annan etnisk bakgrund än svensk. Det visar en utvärdering av Statskontoret.

Länsstyrelsen i Skåne var en av sex myndigheter i landet som omfattades av försöket förra året, och syftet var att motverka diskriminering i rekryteringsprocesser.

– Det är populärt bland beslutsfattare att pröva den här vägen men det är okunnigt och naivt, säger Krystof Laczak på antidiskrimineringsbyrån i Malmö.

Att personalen på landets myndigheter inte representerar befolkningen är knappast något nytt. Men att ansökningarna faller bort för att namnen har en utomnordisk klang är enligt utredningen inte länsstyrelsens huvudsakliga problem.

Krystof Laczak menar att felet genomsyrar hela strukturen, och att många avstår från att överhuvud taget söka eftersom de ändå ser sig som chanslösa.

– Jag skulle gärna fråga länsstyrelsen vad de har gjort för att locka till sig sökanden med kompetens, säger han.

Anna Wendegård är personalutvecklare på länsstyrelsen i Skåne, och hon medger att projektet med anonyma ansökningar varit helt resultatlöst. Men nu ska länsstyrelsen tänka om och bli bättre på att nå ut till hela befolkningen.

– Vi måste få människor att söka till oss annars kan vi inte anställa så det gör vi redan idag, säger Anna Wendegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".