Klippan

Missförstånd om SOS-larm fördröjde insats

Larmet till räddningstjänsten dröjde i onödan vid en lägenhetsbrand på Allégatan i Klippan på söndagskvällen.

Kvinnan som ringde och larmade om räddningstjänsten väntade nämligen i tio minuter eftersom hon trodde husets brandlarm var kopplat direkt till SOS-alarm.

Hyreshuset på Allégatan var tidigare ett kommunalt servicehus. När det för några år sen förvandlades till hyreslägenheter blev det direktkopplade larmet till SOS-alarm kvar, eftersom det bodde många äldre i huset.

Men den private fastighetsägare som tog över i våras sa då upp avtalet med SOS. Informationen nådde inte fram till hyresgästerna, och vid en mindre brand i våras fungerade larmet inte alls. Detta kritiserades av räddningstjänsten.

Vid branden i går då en rullstolsburen man fick räddas ur en rökfylld lägenhet fungerade visserligen larmet. Men eftersom grannen som hörde det trodde att det fortfarande var kopplat till SOS så väntade hon tio minuter med att själv larma.

På räddningstjänsten i Klippan säger man att larmet inte behöver vara kopplat till SOS. Men att det verkar som att fastighetsägaren fortfarande inte lyckats informera om att direktkopplingen är borttagen. Därför ska man kontakta ägaren och kräva att informationsbristerna rättas till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".