SKÅNE

Riktat underhåll minskar förseningar

Trots rälsbrott och nedfallna kontaktledningar som påverkat tågen i Skåne den senaste tiden så har förseningarna ändå minskat. Riktat underhåll är förklaringen.

I fredags orsakade en nedfallen kontaktledning ett stopp i tågtrafiken på södra stambanan mellan Hässleholm och Älmhult. Några dagar tidigare var det ett rälsbrott i Hässleholm. Helgen före det spårade ett tåg ur i Stockholm, vilket ledde till att flera tåg i Skåne blev kraftigt försenade. I mitten av månaden fastnade två tåg utanför Hjärup på grund av en nedriven kontaktledning. Felen kan minimeras, men de är omöjliga att helt eliminera.

– Vi har ju en anläggning som är väldigt gammal och väldigt ny samtidigt och den ska fungera i alla väder, säger Ferid Värnerklint, sektionschef på Banverket leverans i Malmö.

I Banverkets södra driftsområde, det vill säga Skåne, Blekinge och Småland, har den sammanlagda förseningstiden för tågen på grund av fel i anläggningarna minskat med tio procent på fem år. De ansvariga för tågtrafiken i Skåne har nu också fått pengar av regeringen för att förbättra punktligheten ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".