Oljan har nått kusten söder om Skillinge

Oljan från det sjunkna kinesiska lastfartyget Fu Shan Hai nådde kusten vid Borrby strandbad mellan Skillinge och Mälarhusen på tisdagsmorgonen.
Oljan ligger i ett bälte från det förlista fartyget norr om Bornholm och söderut till Borrby Strand. Från början fanns drygt 2 000 ton tjockolja ombord. Fartyget läcker fortfarande. Ute till havs fanns på morgonen sex svenska fartyg utanför Österlen som tog upp olja och ytterligare två längre ut som la ut länsar för att bromsa upp oljan som fortfarande läcker ur fartyget. På tisdagsmorgonen fick räddningstjänsterna i Simrishamn och Ystad påbörja saneringen på land vid Borrby strandbad. Saneringen sker med grävskopor och handkraft. – Jag tror nog man kan sätta in hur mycket personal som helst, säger Jan Sjölin, regioninspektör vid Kustbevakningen i Skåne. Saneringen på land sköts av räddningstjänsterna i Ystad och Simrishamn, liksom av värnpliktiga och hemvärn som kallats in. Räddningstjänsten behöver även hjälp av allmänheten. På tisdagsmorgonen fanns, enligt Kustbevakningen, omkring 80 ton tjockolja på vattenytan. Det är svårt att säga hur lång tid saneringen kommer att ta. – I och med att det fortsätter välla upp från haveristen tar det ju inte slut. Det kommer ju fortsätta kontinuerligt förmodligen tills oljan tar slut ute på fartyget. Det har vi inget tidsperspektiv på just nu, säger Jan Sjölin. Alltså går det inte att beräkna när saneringen kan vara klar? – Nej, det kan vi inte göra. Som det ser ut just nu tar det lång tid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".