Skåne

Utlandsfödda utvecklar näringslivet

Det är främst de utlandsfödda företagarna som står för utvecklingen i det skånska näringslivet. Framförallt är de förnyare av traditionella branscher. Det visar en ny kartläggning av företagandet i Skåne.

– Jag tror att man bär med sig andra erfarenheter och är mer benägen att pröva något nytt, säger Marianne Bergdahl, som är företagslots i Kristianstad.

Sju skånska kommuner är med i studien och de har fått hjälp av Arbetsförmedlingen, Region Skåne, Länsstyrelsen, Kommunförbundet och Malmö högskola. Rapporten slår fast att utrikesfödda företagare bidrar betydligt mer än inrikes födda till att vitalisera olika branscher.

Som exempel nämns Semar Multimedia i Kristianstad och Tasty House i Helsingborg. Båda företagen har breddat utbudet på marknaden. Semar Multimedia genom sina animerade trycksaker och Tasty House genom att sälja arabiska bakverk över disk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista