1 av 2
Lars Karlsson, VD, Copenhagen Malmö Port
2 av 2
Arbetsfordon för containerhantering.
Malmö

Malmö hamn satsar på att bli miljövänlig

Fram till 2010 ska alla stora maskiner i hamnen ha partikel- och bullerfilter och de anställda ska lära sig köra de stora maskinerna på ett bränslesnålt sätt.


– Hamnverksamhet har väl alltid betraktats som smutsig och bullrig. Det vill vi vända, säger Lars Karlsson, VD på Copenhagen Malmö Port.

En så kallad Reatch-stacker tar i när den med uppsträckta armar griper tag i en container i Frihamnen i Malmö. 

I Malmö hamn ska tolv av företagets 52 stora maskiner utrustas med partikelfilter fram till 2010.


Det handlar om en miljösatsning på drygt tre miljoner kronor. Alla förare ska utbildas i att köra bränslesnålt.

– Det är viktigt ur många synpunkter, dels ekonomiskt, dels sliter det mindre på maskinerna och dels är det en miljöfråga, säger Lars Karlsson.

Men maskinerna på hamnplanen en liten del av en industrihamns miljöpåverkan. Transporterna till och från hamnen och båtarna är de riktigt stora miljöbovarna men även där kan det bli förbättringar.

Inom ett par år ska delar av Malmö hamn flyttas från från nyhamnen ut till Norra hamnen. Då öppnas nya möjligheter för miljösatsningar upp.

– Nya anläggningar är lättare att anpassa än gamla. Vi kommer till exempel att kunna förbereda så att färjorna ska kunna ansluta sin landel om de önskar, säger Lars Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".