Olja vid strandkanten i Sandhammaren

Närmare en mil kust har hittills drabbats av den olja som läckt ut från det förlista kinesiska lastfartyget, som ligger på 70 meters djup utanför den danska ön Bornholm.
Brandförsvaret i Ystad får nu förstärkning av militären med flera hundra man i saneringsarbetet. Kustbevakningen har också fått klartecken att gå ner och undersöka fartyget. Med en undervattensrobot ska man undersöka platsen kring fartyget, för att kontrollera om man kan göra något år oljeläckaget. Enligt de senaste uppgifterna har saneringsfartyg plockat upp 500-600 ton olja samtidigt som det fortsätter att läcka ur det sjunkna fartyget. Allmänhet och frivilliga uppmanas att inte bege sig till stränderna mellan Sandhammaren och Borrbystrand för att underlätta det saneringsarbete som räddningstjänsten och försvarsmakten nu gör. Den som som vill hjälpa till kan istället bege sig till brandstationen i Borrby där frivilligarbetet organsieras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".