Skåne

Utsläppsminskning hushållens förtjänst

Skånes utsläpp som påverkar klimatet har minskat med en fjärdedel sedan 1990. Enligt länsstyrelsen är det de skånska hushållens förtjänst.

Att vi reser mer kollektivt, är duktiga på att källsortera våra sopor och har bytt ut oljepannor i en rasande fart är de insatser som fått de skånska klimatpåverkande utsläppen att minska.

Sedan 1990 har Skånes utsläpp minskat med drygt 25 procent, vilket kan jämföras med landet i stort, där minskningen är nio procent. Även bland storstadslänen är Skåne det län som minskat sina utsläpp mest.

Enligt länsstyrelsen är det alltså hushållens förtjänst. Till exempel har det kommit in mer än 6000 ansökningar om bidrag för att ersätta oljepannor med mer miljöanpassad uppvärmning, vilket har bidragit till att utsläppen från uppvärmningen i Skåne har minskat med över 75 procent.

Det finns emellertid fortfarande utrymme för förbättring. Utsläpp från transporter och fossil naturgas är nästa område som länsstyrelsen måste ta tag i för att Skåne ska kunna leva upp till sina klimatambitioner.

Länsstyrelsen satsar nu på en ny klimat- och energistrategi som sträcker sig fram till 2020, och som ska visa hur regionen i fortsättningen ska arbeta med klimatutsläppsfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".