SKÅNE

Länsstyrelsen varnar för havsnära bostäder

Länsstyrelsen i Skåne oroar sig över att det byggs för många bostäder för nära vattnet. På sikt kommer havsnivån att stiga kraftigt och därför kommer nu myndigheten diskutera alternativa placeringar på bostäder med kommunerna.

– Vi har gjort en speciell analys innan vi byggde nere i hamnen. Hela det nya området är lyft en meter, minst, för att vi ska vara säkra på sikt, säger Eva Sjölin, plan- och byggchef i Lomma.

I Lomma, precis som på många andra ställen i Skåne har kommunen under de senaste åren byggt många bostäder nära vattnet. Men bostäderna är godkända av länsstyrelsen, som kräver att stadsplaneringen ska tåla extrema havsnivåhöjningar på mellan två och tre meter.

–Men nu försöker vi ta fram andra värde som är viktiga. Det känns enfaldigt att tro att en bostad är attraktiv bara för att den ligger nära vattnet, säger Kerstin Nilermark, länsarkitekt på länsstyrelsen i Skåne.

–Ett attraktivt läge kan också vara att bo nära en station, då pendlingen blir bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".