Kinesiska rederiet pumpar upp resterande olja

Det kinesiska rederiet Cosco som äger det förlista fartyget Fu Shan Hai lovar nu att pumpa upp den olja som finns kvar i skeppets tankar så fort som möjligt.
Kontrakt är redan skrivet med ett danskt bärgningsbolag. Nu väntar man bara på att material ska komma till olycksplatsen. - Inom några dagar hoppas vi kunna starta arbetet, säger Jan Timmerman som är företagets danska talesman. Toppen av fartyget som ligger på cirka 25 meters djup kommer att skäras loss så att det inte stör fartygstrafiken i området. Jan Timmerman har varit i kontakt med kaptenen som nu är tillbaka i Kina. Han vill inte säga mycket om olyckan av utredningstekniska skäl, men avvisar kritiken om att det kinesiska skeppet skulle ha gjort något fel. - Så mycket kan jag säga att det inte var vårt fel, säger han Han understryker också att det aldrig varit tal om pengar när fartyget skulle bärgas. - Det viktigaste har varit att rädda besättningen och miljön, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".