Protester mot 20-vånings hus

Nästa vecka tar byggnadsnämnden i Helsingborg beslut om det planerade bygget av ett 20-vånings höghus i kvarteret Bastionen i centrala Helsinborg. Byggprojektet har framkallat stora och blandade reaktioner.
- I dag finns det politisk majoritet för det omdebatterade förslaget, säger Bengt Larsen (s), byggnadsnämndens ordförande och förespråkare för projektet. - Det är viktigt för staden med ett höghus på den platsen eftersom det kommer knyta i hop två väldigt olika stadsdelar med varandra. Delade meningar HSB presenterade år 2000 ett förslag om att bygga en skyskrapa i kvarteret Bastionen, som ligger mellan Bergaliden och Södra Storgatan i Helsingborg. Och sedan dess har meningarna varit delade om detta byggprojekt. Remissinstanser negativa Bengt Larsen anser att höghuset skulle passa in i stadsmiljön, men flera remissinstanser är negativa till förslaget och länsstyrelsen hotar stoppa planen. - Bygget skulle innebära en påtaglig skada för riksintresset för miljökulturmiljövården, säger Thomas Romberg, länsantikvarie på Länsstyrelsen. Kan vända sig till regeringen Både Helsingborgs medeltida stadkärna och landborgen är riksintressen. Om länsstyrelsen skulle ingripa kan dock kommunen överklaga till regeringen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".