Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fu Shan Hai hade förkörsrätt

Det har gått en vecka sedan fartygsolyckan utanför Bornholm inträffade och under lördagen inleddes den största saneringsinsatsen hittills. Trehundra personer arbetar nu längs den skånska kusten för att ta upp oljan som flutit i land. Totalt har 1200 kubikmeter olja plockats upp.
Frågan hur kollisionen kunde gå till, trots att det rådde perfekta väderförhållanden till havs, utreds ännu av Danmark, Kina och Cypern. Exakt hur det gått till vet man inte ännu. Ingen frontalkrock Men det var inte fråga om någon frontalkrock, tror haveriutredaren Sten Andersson på svenska sjöfartsinspektionen som följer utredningsarbetet med stort intresse. - Om man ritar ut kurslinjerna i sjökortet där de kommer ifrån och den förmodade färdvägen de har haft, så är det en skillnad i kurs på ungefär 40 grader. Det två fartygen gick båda västerut och närmade sig varandra på snedden, det kinesiska gick på den nordligaste rutten och det polska, Cypernflaggade fartyget sneddade norrut men kom på en sydligare rutt än det kinesiska Fu Shan Hai. Högerregel Till sjöss är det högerregeln som gäller och i det här fallet skulle fartyget Gdynia ha väjt. Och det måste göras i god tid - för det tar tid innan man får stopp på stora fartyg säger Sten Andersson på sjöfartsinspektionen. - Det fartyg som har det andra fartyget på sin styrbordsida ska hålla undan. I det här fallet så förefaller det som om Gdynia har haft kinesen på sin styrbordsida. Om situationen utvecklar sig så att man på kinesen hade kunnat misstänka att inte ensamt skulle kunna undvika en kollision, så ska kinesen också agera. Är det svårt att få stopp på stora fartyg? - Ja, det är svårt. Att få stopp på ett fartyg som Fu Shan Hai om hon går för full fart fram och sen lägger full back tar cirka två kilometer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".