Skåningar till Afghanistan

Bertil Nilsson i Höör är en av de 23 svenskar som Räddningsverket skickar till Afghanistan för att bistå FN-personal där. Han är en av tre skåningar som ingår i gruppen.
Styrkan åker från Sverige antingen den 26 eller den 27 november. Uppdraget är att sörja för mat, bostäder, sjukvård och snöröjning åt personal inom FN:s mathjälpsprogram, World Food Programme. I sex veckor ska svenskarna arbeta i Panjab, Chagchcharan och Bamian, städer som ligger väster om Kabul. Utrustning för arbetet, inklusive snöröjningsmaskiner flygs till Afghanistan från Sverige. Till vardags arbetar Bertil Nilsson på Räddningsverket i Revinge. Han är brandmästare till yrket och har ingen tidigare erfarenhet av att arbeta i en krigszon. Vad är du mest rädd för? - Klimatet. Vi har hört att det kan vara fruktansvärt kallt, säger Bertil Nilsson. Säkerheten är han mindre orolig för. Både FN och Räddningsverket har bedömt riskerna. - Räddningsverket skickar inte ut oss om bedömningen är att risken är för stor
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista