Mer olja upptäckt

Tidigt på söndagsmorgonen upptäcktes mer olja. Oljebältet är 30 kilometer långt och två kilometer brett, och det kommer från det förlista kinesiska fartyget utanför Bornholm. Enligt kustbevakningen kommer det här oljebältet inte att nå Blekinges kust, utan det ligger stilla som närmast 30 kilometer utanför kusten.
Det var ett utländskt handelsfartyg som rapporterade att man upptäckt en större mängd olja 17 distansminuter, alltså några mil söder om Blekinges sydostligaste hörn vid Utklippan. Det nya utsläppet omfattar fyra gånger sex kilometer stort och kustbevakningen har just genomfört en flygspaning över området. När det gäller Trelleborgsoljan har kustbevakningens två båtar på plats pumpat upp 6 kubikmeter olja. Arbetet fortsätter under dagen. Det kinesiska fartyget Fu Shan Hai som sjönk utanför Bornholm förra helgen läcker fortfarande ut olja som nu driver mot Christiansö. Danska kustbevakningen arbetar där med att pumpa upp olja. Igår kämpade 450 personer med spadar och muskelkraft för att få bort oljan som drivit i land på Österlens kuster. Katastrofhjälp för fåglar och vilt, KFV, rapporterar att cirka 1000 fåglar skadats på den svenska kusten, och lika många på den danska. Nu driver oljan från Fu shan Hai dessutom in mot ett sårbart fågelområde på Bornholm och danska ornitologer bedömer att det kan skada de häckande fåglarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".