Minskad persontrafik Ystad-Polen

Antalet passagerare på färjelinjerna mellan Ystad och Polen har fått färre passagerare. Under årets fem första månader har persontrafiken minskat med cirka 15 procent, jämfört med samma period förra året. Under samma tid har godstrafiken ökat med tio procent.
- Dels är det en ansträngd konjunktur och dels har förutsättningarna för shoppingresor till Tyskland förändrats genom nya EU-regler vilket gör att den kategorin av resenärer har svikit oss. Dessutom hade vi vår stora färja på varv i mars, säger Lars-Ove Forsberg, VD för Pol-Line och ombud för Unity Line. Det är framför allt den polska trafiken som har minskat. En annan förklaring till minskningen kan vara att konkurrensen ökat. Polen-linjen från Karlskrona har satt in ytterligare en färja och det har också startat en ny linje till Gdansk från Köpenhamn via Trelleborg. Men samtidigt som Ystadtrafiken tappar passagerare har både Unity Line och Polferries märkt en uppgång i mängden gods som transporteras på sträckan. - Det verkar som om handeln mellan våra länder har ökat och jag tror att det blir en ännu större ökning senare i år när Tyskland inför skatter på motorvägarna i landet. Det innebär ju att det blir dyrare att köra transit via Tyskland och jag tror att det blir en boom när Polen kommer med i EU då försvinner ju gränshindren, säger Lars-Ove Forsberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".