Brandmän protesterar mot sparbeting

Brandmännen i Helsingborg har inlett protestaktioner. Anledningen är ett sparbeting för Räddningstjänsten på 2,5 miljoner kronor, ett förslag som enligt brandmännen får förödande konsekvenser för verksamheten.
- Ja, någon gång rinner droppen över. Jag har jobbat här i 15 år och det här sparbetinget att vi skall lägga ner en deltidskår tyckte jag var väldigt bra men nu anser de istället att vi skall avskeda fem heltidsanställda som är till för att vi skall ha en verksamhet som fungerar. Det är ett sparbeting som inte är genomtänkt, säger Janne Mollberg, brandman i Helsingborg. Sedan klockan 13:00 igår, torsdag, har brandmännen i Helsingborg lagt ner sitt arbete och utför bara arbete för att tredje man inte skall drabbas. - Det är svårt för oss att visa vår aggression och vår ilska inför sådana här beslut. Vi får inte lov att strejka i den bemärkelsen men vi måste protestera på något sätt och detta har gått för långt, Janne Mollberg. Vad händer om det går ett larm nu? - Ja, larmen måste vi ju köra på eftersom tredje part inte skall drabbas men en massa arbete på stationen, till exempel underhåll o s v kommer ju att sacka efter här nu efterhand som denna protest håller på, säger Janne Mollberg. Hur länge tänker ni hålla på? - Så länge det behövs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".