Socialnämnden i Landskrona måste spara

Det bland annat fler institutionsplaceringar av ungdomar än beräknat, som gör att budgeten nästa år spräcks med fem miljoner kronor om inget görs och förmodligen måste hela verksamheter läggas ner.
- Ja, vi måste ju spara på allt som inte är lagstadgat, all övrig verksamhet måste vi titta över. Vi har därför nu lämnat ett uppdrag till förvaltningen att se över all verksamhet och komma med en konsekvensbeskrivning och sedan i augusti skall vi besluta om budgeten och då får vi se vad vi kan spara på, säger Bengt Johansson (s), ordförande i socialnämnden. Fler institutionsplaceringar Det är framför allt institutionsplaceringar av ungdomar som kostat mer än beräknat. En enda vårdplats på en institution kan kosta 4 500 kronor per dygn, det motsvara drygt 1,5 miljon per år och vården kan pågå i flera år. Så de fem miljoner som nu ska sparas motsvarar omkring tre placeringar mer än beräknat. Riktad insats I höstas gjordes en insats som riktades sig mot kriminella ungdomar. I samband med det blev det några extra placeringar på institutioner. - Polisen gjorde då en insats på sex veckor till att börja med just med de här ungdomsgängen och det innebära att vi fick ökade kostnader på ungefär fyra miljoner kronor, säger Bengt Johansson. Måste spara på annat Vården av unga är en av de lagstadgade uppgifterna för kommunen och går inte att spara på så därför ska man se över andra verksamheter. - Vi tittar förutsättningslöst på allt och så får vi återkomma, säger Bengt Johansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".