Fingeravtryck kan ge svar i mordutredning

Polisens tekniker lyckades för någon timme sedan på fredagen ta fram fingeravtryck från den döde man som hittades i en koloniträdgård i Malmö i måndags.
Hitills har polisen inte haft några ledtrådar till mannens identitet. Men nu hoppas man på ett genombrott i utredningen. - Vi har lyckats att göra avgjutningar av två av den avlidnes fingrar och de är så pass bra att det skall gå att identifiera utifrån dem, under förutsättning att vederbörande finns i våra eller Migrationsverkets register, säger Kjell Henriksson, chef för skånepolisens tekniska rotel. Vad gör ni just nu? - Vi håller på att preparera de här säkrade fingeravtrycken för att få dem i sådant skick att vi kan scanna in dem i vår data och köra dem mot centralregistret på Rikspolisstyrelsen. Hur bedömer du chansen att man kan identifiera mannen med hjälp av de här avgjutningarna? - Ja, de är så pass bra att om vederbörande finns hos oss så är en identifiering absolut möjlig. När kommer ni veta om det här spåret ger utdelning? - När vi väl har kommit så långt att vi har skickat iväg detta upp till rikspolisstyrelsens register så kan det gå ganska så snabbt, det kan röra sig bara om ett par timmar så får vi svar om han finns i registret eller inte. Hur viktig är identifieringen av mannen för utredningen i stort? - Den är oerhört viktigt för i och med att man får en identifierad person så har man ju omedelbart fler inkörsportar för att kunna gå vidare i utredningen så en identifiering är otroligt viktig, säger Kjell Henriksson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".