Höga krav och nöjda patienter i nordväst

Nordvästskåningarna ställer stora krav på sjukvården och förväntningarna är höga, men i huvudsak är folk också nöjda med sina kontakter med sjukvården.
Det visar en nygjord enkät bland 2 500 invånare i de åtta kommunerna i nordvästra sjukvårdsdistriktet. 70 procent är i huvudsak nöjda med bemötandet och det medicinska kunnandet i sjukvården. Men förväntningarna är oerhört höga. När det frågas om allmänheten alltid bör ha rätt till offentlig sjukvård oberoende av hur lindriga besvären är, ja då svarar 68 procent ja. Och ytterligare tio procent instämmer i att hälso- och sjukvården är skyldig att alltid erbjuda patienter bästa tänkbara vård, oavsett vad det kostar. Man kan notera att det bara är omkring tio procent av läkarna och chefer inom vården som tycker detsamma. Men även om kraven är stora tror de allra flesta att pengarna inte räcker, och då anser hälften av invånarna att man måste tillföra nya pengar. Bara 30 procent säger att det är bra som det är.30 procent tycker att man gott kan höja skatterna en gång till, trots att vi nyss höjt med en krona. Medan omkring 20 procent tycker att folk kunde skaffa privata sjukvårdsförsäkringar. Ytterligare 20 procent tycker att patientavgifterna kunde höjas så att vi får bättre vård. Vad ska då läkarna svara patienter som kräver mer vård än vad läkaren tycker är befogat? Ja, låt dem betala extravården själva, säger 40 procent, medan 26 procent säger att folk ska nekas vård som läkaren anser överflödig. Rökare och alkoholister får skylla sig själva tycker hälften av de tillfrågade. Också överviktiga ska placeras längre bak i operationsköerna eller krävas på högre patientavgifter, det tycker 47 procent av allmänheten. Sjukvårdspersonalen och politikerna är däremot mer tveksamma till att patienternas livsstil ska påverka deras tillgänglighet till offentlig vård.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".