Barn i Hofterup kan förlora skolskjuts

Högstadieungdomar i Hofterup riskerar förlora sin skolskjuts i höst. Kulturnämnden i Kävlinge föreslår nämligen att man ska ändra gränsen för rätt till skolskjuts för högstadiet från tre kilometers avstånd till skolan till sex kilometer.
- Kulturnämnden har ett underskott på nio miljoner kronor och vi måste täcka de kostnaderna, säger Christer Fleur, kulturchef i Kävlinge kommun. Dessutom kommer antalet elever som ska åka skolskjuts öka till hösten. Förslaget innebär alltså att man ska öka den väg som eleverna själva måste ta sig till skolan från tre till sex kilometer. Men det är inte alla elever i Hofterup som kommer beröras, för förändringen beror på hur bra cykelvägarna är. Dåliga cykelvägar till Vikhög Ungdomarna i Vikhög får till exempel behålla sin skolskjuts eftersom cykelvägarna där anses vara undermåliga. Kulturnämnden hoppas att kommunfullmäktige tar beslut om förslaget i sommar. - Jag tycker inte barn ska behöva gå eller cykla så långt som sex kilometer för att komma till skolan. Det kan leda till sena ankomster och skolk, säger Kristian Kjellin, Hofterupsbo med en dotter som ska börja åttan till hösten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".