Färre ungdomar konfirmeras

Allt färre ungdomar konfirmerar sig. Enligt statistik från Svenska Kyrkan har antalet femtonåringar som konfirmerat sig halverats på 30 år.
Enligt kanslichefen Torgny Werger vid Lunds stift är trenden likadan i Lunds stift. Han menar att om antalet fortsätter minska kan det få stora konsekvenser. - På sikt innebär det att kyrkan får allt färre medlemmar i en ökad takt och det kan utarma vår verksamhet. Förra året valde bara 40 procent av alla femtonåringar att konfirmera sig. Det kan jämföras med 80 procent år 1970. Men det finns församlingar som går mot statistiken och istället ökar. Västra Skrävlinge församling i Rosengård i Malmö är en sådan. - Här ökar konfirmandstatistiken, i år har vi 73 procent mot 67 i fjol, säger Magnus Roos, Kyrkoherde i västra Skrävlinge församling. Magnus Roos tror bland annat att det beror på att det inte finns så mycket att göra i området, men också att många vill söka sitt eget i område där många har en uttalad kulturell och religiös identitet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".