Få läkarestuderande forskar

Statens anslag till medicinsk forskning går till stor del till andra yrkesgrupper än läkare. Det visar en färsk undersökning från Lunds universitet som gjorts för tidskriften Sjukhusläkaren.
- Det kommer säkert kunna resultera i ett nobelpris till Lunds universitet men det kommer också urholka kompetensen hos de läkare som patienterna möter och försämra kvaliteten på läkarutbildningen, säger Thomas Zilling, förste vice ordförande i Sjukhusläkarföreningen och kirurg vid universitetssjukhuset i Lund. Undersökningen visar att ingen doktorand som antogs till den prekliniska forskningen under förra året kom från läkarprogrammet. Även inom den kliniska forskningen blir allt färre läkare och allt fler ickemedicinare doktorander. En utveckling som kan ha ekonomiska förklaringar. - Att rekrytera blivande doktorer till forskningen är dyrare än att rekrytera biomedicinare och då kan man till en billigare kostnad få fler doktorander genom det här, säger Thomas Zilling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista