Skåne

Mycket gift i skånskt grundvatten

Länsstyrelsen nu presenterar nu den första stora kvalitetsundersökningen av det skånska grundvattnet. Det visar sig att mycket av det skånska grundvattnet innehåller anmärkningsvärt höga halter av gift.

En del är gamla synder men också bekämpningsmedel från dagens jordbruk har hittats långt ner i den skånska berggrunden.

– Man måste se till att få bra skyddsområden kring befintliga vattentäkter, säger Anna Hagerberg, som har gjort studien åt länsstyrelsen i Skåne.

Av de 120 prover som tagits från grundvattnet runt om i Skåne är det bara 1 tiondel som visar på helt rent vatten. Två av tre 2 prover innehåller så höga halter av ett eller flera giftiga ämnen att som regelverket säger ”trenden måste vändas”.

I vattenrika Alnarpsströmmen vi människor haft betydande påverkan. På Bjärehalvön och på Österlen är situationen bitvis kritisk med höga halter av ammonium och vissa bekämpningsmedel.

Men mycket är gamla synder, tre av fyra bekämpningsmedel som hittats är i dag förbjudna, men bland annat bentazon som fortfarande används i stor utsträckning för ogräsbekämpning i jordbruket återfinns.

En som läst den färska rapporten är Maria Kylmä, miljöansvarig på Lantbrukarnas Riksförbund i Skåne.

– Det återstår en hel del att göra, och vi håller på att utbilda oss, säger Maria Kylmä.

Nu krävs fler lika omfattande studier säger Anna Hagerberg, som trots resultaten ser positivt på framtiden. Hade vi gjort samma studie för 20 år sedan hade det sett ännu värre ut.

– Fortsätter vi att arbeta så kan vi skydda grundvattnet, säger Anna Hagerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".