LUND

Lagändring kan ge mindre klinik

När rättspsykiatriska kliniken på Hasslanda i Lund öppnar igen om några år drar blir det i mindre format. Behovet av rättspsykiatrisk vård väntas minska på grund av en ändring i lagen.

– Det speglar en tendens i lagstiftningen att antalet dömda till rättspsykiatrisk vård kanske blir färre. Och att kanske vårdtiderna kommer att kortas något, säger Lennart Meyer, som är verksamhetschef för rättspsykiatrin i Malmö.

Från början var det tänkt att den rättspsykiatriska kliniken på Hasslanda i Lund skulle ha 100 vårdplatser och stå klar redan under nästa år. Arbetet stannade dock av och resultatet när man nu kör igång igen blir en klinik med nästan halverat platsantal om fyra år.

Det beror dels på att möjligheten att vårda dömda i öppenvården har ökat, dels på att ett nytt lagförslag för den psykiatriska tvångsvården, som ska läggas fram i juni 2010, vilket tros leda till att betydligt färre kommer att dömas till rättspsykiatrisk vård.

Hasslandabygget ska bland annat ersätta den rättspsykiatriska kliniken i Sege park i Malmö, som för länge sedan dömts ut. 

– Jag hoppas att kliniken ska ge en bättre vårdmiljö, att utformningen av lokalerna ska vara flexibel så att man kan möta framtida förändrade krav. Och jag hoppas att kliniken ska ge möjlighet till forskning och utbildning kring det här området för att kunna öka kunskaperna för ett bättre omhändertagande framöver, säger Lennart Meyer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".