Halländsk gård avspärrad efter utbrott av mjältbrand.
Skåne

Skåningar behandlas mot mjältbrand

Efter utbrottet av mjältbrand hos djur på en gård i Halland får även personer i Skåne förebyggande behandling mot sjukdomen. Drygt 30 personer i Skåne har kommit i kontakt med de avlidna djuren och får nu antibiotika.

Redan på onsdagen undersöktes ett avlidet djur från Halland i Skåne. Då var det bara misstankar att det var mjältbrand som drabbat det och 12 andra djur på den halländska gården. Som en försiktighetsåtgärd fick redan då ett par personer antibiotika.

– Här finns en smittorisk om man har närkontakt med djuren och det här är en allvarlig sjukdom, säger Håkan Ringberg biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne.

När det på fredagen stod klart att det djuret bar på mjältbrand var det skarpt läge. Extra allvarligt var läget efter att det djuret vid undersökningen öppnats upp.

– Har man öppnat upp djuret och har organ ute så ökar risken för att smittas betydligt, säger Håkan Ringberg.

Men då var alla som varit i kontakt med djuren redan uppspårade och under förebyggande behandling. Då ingen hittills visat symptom på sjukdomen är nu faran att någon ska insjukna i princip över.

Sjukdomen mjältbrand, eller Antrax, smittar inte mellan människor och är mycket ovanlig i Sverige. Senast en människa insjuknade var 1965.

Erik Rosendahl

erik.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".