MALMÖ

Ockupanter tältar utanför källarmoské

Ockupanterna av källarmoskén i Rosengård har nu slagit upp ett tält i parken utanför moskén. Polisen har ännu inte bestämt sig för om tältet ska rivas ikväll eller om det får vara kvar under natten.


Enligt polischefen i Rosengård Börje Aronsson är det främst kommunens beslut eftersom tältet är uppsatt på kommunens mark.

Polisen utrymde på måndagsmorgonen en källarmoské på Rosengård i Malmö. Ett stort antal ungdomar samlades utanför lokalen, som fungerat som samlingsplats i flera år. De drabbade samman med poliserna.

Muhammed Essmarije är 17 år och mycket besviken och arg. Han menar att polisen lovat att de inte skulle köras ut med våld.

Tre personer i 16-18 årsåldern som fanns i lokalen när polisen gick in har tagits med till förhör. På grund av att de inblandade är unga kommer socialtjänst från Rosengård att finnas med vid förhören.

Fastighetsägaren stängde på måndagsmorgonen igen lokalen och spikade upp träskivor över fönster och dörrar.

Fastighetsägaren har sagt upp kontraktet med Islamska kulturföreningen, som hyrt lokalen under flera års tid.

Börje Aronsson, som  är chef för polisstationen i Rosengård, bekräftar att det blev konfrontation mellan ungdomarna och polisen och att en av ungdomarna fick åka till sjukhus för att plåstras om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".