LUND

Dåliga tider ökar trycket på högre utbildning

Fler söker och fler av de som redan studerar väljer att hellre stanna kvar än att ge sig ut på en osäker arbetsmarknad. Det här märks inte minst hos studievägledarna. Vid Lunds universitet finns det inga lediga tider förrän den 10 januari.

– Vi tror att det kan hänga ihop med finanskrisen. Vi har haft flera sökande här som uttryckligen har sagt att de har blivit varslade från sina arbeten, berättar Anna Selvén, studievägledare i Lund.

När klimatet på arbetsmarknaden hårdnar och studenter dagligen nås av besked om hur svårt det kommer bli för dem att hitta jobb efter examen vill många ha hjälp att planera sina karriärer.

Anna Selvén utesluter inte att vissa studenter stannar kvar på universitetet, trots att de egentligen är färdiga för examen. En anledning kan vara det negativa med att ha luckor i sitt CV.

– Så länge det står att man är i utbildning är det inte bara blankt och tomt. Det är också viktigt att tänka på för att vara attraktiv på arbetsmarknaden, säger Anna Selvén.

Bland studenterna i Lund är det många som tror att extra studier i brist på arbete nu blir ett alternativ för många.

– Får man inget jobb är det väl lika bra att plugga vidare, det är väl bara kul, säger Vanja Maslo som läser filosofi i Lund.

– När det är dåligt på arbetsmarknaden forslar man alla till utbildning och det är inte så konstigt men jag vet inte, säger Douglas Frick, student i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".