Malmö

Elva procent smittade av infektion i vården

Drygt elva procent av de inlagda i Skåne hade en dag då man kollade smittats av en infektion i vården, och det är något över riksgenomsnittet. Vanligast är urinvägs- och sårinfektioner och lunginflammationer.

- Det kan få stora konsekvenser för de drabbade patienterna. Man kan få ligga länge på sjukhus. I värsta fall tippar infektionen en över kanten så att man dör, säger Eva Melander, hygienöverläkare i Malmö.

Drygt elva procent av de inlagda i Skåne hade den aktuella dagen smittats av en infektion i vården, och det är något över riksgenomsnittet. Vanligast är urinvägs- och sårinfektioner och lunginflammationer.

Inom sjukvården i Skåne har man under ett par års tid jobbat målmedvetet med sjukvårdspersonalens hand- och klädhygien för att minska smittspridningen. Nästa steg nu kan vara att till exempel se över användningen av katetrar, som visar sig öka risken för infektioner.

Men även resursbrist kan bidra till smittspridning. Nyligen blev det känt att avdelningen för tidigt födda vid universitetssjukhuset i Lund haft problem med överbeläggning och personalbrist, vilket lett till att sårbakterier spreds och flera barn fick blodförgiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".