Skåne

Jordskalv i Skåne

Uppdaterad 17.00
1 600 skåningar ringde ner larmnumret 112. På Öresundsbron gjordes extrakontroller som visade att bron är oskadd. Skånetrafiken håller på och kontrollerar sina spår men är inte färdiga med det än. På länsstyrelsen bildades genast en krisstab och Kristina Olsson blev stabschef.
Läs även:

Länk:

Skalvets epicentrum låg öster om Skurups flygplats och därifrån spreds skakningar i marken upp till Östergötland och ner genom Danmark och ända till tyska Pommern. Det var det kraftigaste skalvet på 100 år i Sverige.

– Vi ringer runt och kontrollerar. Vi har till exempel pratat med Sydvatten och de har inte hittat några vattenledningar som skadats, säger Kristina Olsson, stabschef på länsstyrelsens krisberedskapsgrupp.

Senast Sverige upplevde något skalv av liknande styrka var 1986 i trakten av Skövde, enligt Björn Lund som också säger att seismologerna väntat sig ett kraftigare skalv.

Skalvet fångades också på bild av Musikhjälpen som pågick på Gustav Adolfs torg i Malmö.

Många oroliga lyssnare ringde till Sveriges Radio i Malmö efter skalvet. De berättade bland annat att de hört ett mycket kraftigt ljud, eller en smäll. Enligt Björn Lund är det inte ovanligt att man hör ljud i samband med kraftigare skalv.

Det är också troligt att det kommer efterskalv under de närmaste dagarna, men de kommer sannolikt att vara mycket svagare och eventuellt inte kännas.

Skalvet låg mellan 4,5-4,8 på Richterskalan, enligt seismolog Björn Lund i Uppsala som håller på att ta fram exakta uppgifter på hur starkt skalvet var.

Skalvet kändes över hela Skåne och stora delar av södra Sverige, Danmark och norra Tyskland. Det vanliga är att jordskalv uppstår mellan två kontinentalplattor, men det här var ett jordskalv inne i vår kontinentalplatta.  

Seimologen Björn Lund säger att efterskalv är att vänta under dagen men att de kommer bli svagare och det är inte säkert om vi ens kommer att känna av dem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".