Poliser hade kallats in från Stockholm och Västra Götaland. Foto Simeon Ogén/Scanpix
Malmö

Vuxna och poliser tros ligga bakom lugn

Det finns flera olika orsaker till att natten till lördagen blev lugnare än tidigare nätter på Rosengård i Malmö, enligt polisen.

- Det var många vuxna ute bland annat Islamiska kulturföreningen och det har säkert bidragit till att lugna ner det hela, säger Charley Nilsson som är informatör vid Skånepolisen.

Trots en del stök och bränder tycker polisen ändå att det var relativt lugnt på Rosengård. Fem personer greps, misstänkta för ringa narkotikabrott, våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Strax efter halv nio på fredagskvällen avfyrades även smällare mot polisstationen i Rosengård.

Vid 23-tiden försökte någon tända eld på Werner Rydén-skolan, men polisen lyckades snabbt släcka elden.

Men våldsamheterna var inte av samma kraft som de som förekom under natten mot fredag. De som då misstänktes gå i fronten för konfrontationerna med polisen var ungdomar som tillhör autonoma rörelser, och som bor i andra delar av Malmö. Men dessa lyste med sin frånvaro under fredagskvällen och natten.

- Vi har haft allt under kontroll, vi är nöjda med vår insats, dels på grund av att vi har jobbat med att försöka föra en dialog med ungdomarna, säger polisens presstalesman Eva Gun Westford.

200 poliser, bland annat specialutbildade poliser från Göteborg och Stockholm, var i tjänst under kvällen och natten. Enligt Eva Gun Westford kommer polisbevakningen att fortsätta i Rosengård in i nästa vecka.

Under kvällen genomfördes även manifestationer av boende på Rosengård, personer med vita armbindlar som gick runt i området och försökte lugna ner stämningen.

- Jag tycker inte att det här är bra och hoppas att det här är sista kvällen med bråk, säger Mohammed som bor på Rosengård.

Julia Åberg
julia.aberg@sr.se

Mikael Stengård
mikael.stengard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".