Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LUND

Inte säkert att tbc-smitta på patienthotell spreds av sjuk städerska

Publicerat måndag 22 december 2008 kl 06.37

Efter den stora kontrollen av mammor och barn som bodde på patienthotellet i Lund förra hösten har läkarna hittat några personer som utsatts för tuberkulossmitta. Men det går inte att säga säkert att smittan kom från den städerska som var sjuk i tbc och jobbade på patienthotellet.

– Vi har ett fåtal personer, där vi inte helt kan utesluta det men där det troligaste är de har smittats någon annanstans, säger Per Hagstam, biträdande överläkare på infektionskliniken vid Universitetssjukhuset i Lund.

Förra hösten upptäcktes att en städerska som var anställd av städbolaget ISS och som jobbade på patienthotellet var sjuk i tuberkulos. Alla de 500 mammor och barn som bodde där då har nu testats. Inga smittade barn har upptäckts, men några mammor hade smitta och en var till och med sjuk i tuberkulos, men utan att vara smittad av städerskan. Det troligaste är att städerskan inte har smittat någon, men i några fall kan det inte helt uteslutas.

Sjukhuset fick skarp kritik av Socialstyrelsen för att man inte gjorde hälsokontroller av nyanställda och för att man inte krävde sådana i sitt avtal med städbolaget ISS. Kritiken har lett till att sjukhuset stramat upp sina rutiner och nu krävs undersökning av alla som ska anställas.

– Vi gör hälsotester i samband med undersökningar för alla nyanställda, säger Kerstin Gadd, personalchef på Universitetssjukhuset i Lund.

Testerna görs av företagshälsovården. På det sättet kan man också kontrollera att de blir av eftersom företagshälsovården skickar räkning för undersökningarna till sjukhuset. I kontrollen ingår test både av tbc och MRSA, ofta kallad sjukhussjukan. Om man upptäcker smitta, kan sjukhuset neka den personen anställning.

– Ja, om företagshälsovården bedömmer att det finns medicinska hinder, säger Kerstin Gadd.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".